Antarctica (Zuidpool) versus Noordpool

8 september 2019 - Appingedam, Nederland


Beide poolstreken lijken misschien op elkaar, omdat het er erg koud is, maar toch zijn er grote verschillen tussen Antarctica en het noordpoolgebied. 

Antarctica:  is een continent omringd door zee met een gemiddelde jaartemperatuur op de geografische zuidpool van -50 graden Celsius.  De geografische zuidpool bevindt zich op 2836 meter boven de zeespiegel. Er leven pinguïns, maar geen ijsberen. Wel vele zeezoogdieren, zoals  meerdere soorten walvissen, orka's, zeeleeuwen, robben en dolfijnen, maar geen landzoogdieren. Er bevinden zich en aantal permanente onderzoeksbasissen, enkel bevolkt door wetenschappers. 

Het noordpoolgebied is een (bevroren) oceaan omringd door land met een gemiddelde jaartemperatuur op de geografische noordpool van -18 graden Celsius. De geografische noordpool bevindt zich slechts 1 meter boven de zeespiegel. Er leven ijsberen, maar geen pinguïns. Verder vindt je er landzoogdieren als rendieren, wolven, muskusossen, hazen, lemmingen, vossen evenals  zeezoogdieren als walvissen en robben. Er wonen inheemse volkeren (Inuit). Permanente onderzoeksbasissen zijn niet mogelijk wegens het drijvende zeeijs. 

Met een oppervlakte van 14,2 miljoen vierkante kilometer is Antarctica het vijfde grootste continent van de wereld en daarmee drie keer zo groot als Europa. Het wordt omgeven door drie oceanen: de Grote, de Atlantische en de Indische Oceaan,  meestal de zuidelijke oceanen genoemd. Als je het continent op een kaart bekijkt, heeft het iets weg van een olifantenkop. De slurf, het schiereiland, wijst naar Zuid-Amerika. De kop bestaat uit twee delen: Oost-Antarctica, ook wel Groot-Antarctica genoemd en West-Antarctica of Klein-Antarctica, van elkaar gescheiden door een bergketen, de Transantarctic Mountains. Het Transantarctisch Gebergte is een van de grootste bergketens ter wereld en strekt zich uit over een afstand van 4800 kilometer, van Victoria Land langs de Rosszee tot Coats Land aan de Weddellzee.  De gigantische ijskap die Antarctica bedekt is gemiddeld 2300 meter dik. In Antarctica zijn heel wat vulkanen te vinden. De bekendste nog actieve vulkaan is Mount Erebus op Ross Island. 

bron: hetlaatstecontinent.be

Foto’s

1 Reactie

  1. Eelke:
    8 september 2019
    Koud, maar heel interessant.